Църквата почита днес подвига на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов

...
Църквата почита днес подвига на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов
Коментари Харесай

Много именици черпят днес, почитаме добродетелите

Църквата уважава днес подвига на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София – имената са доста известни в българската традиция, защото в тях са вплетени основи християнски добродетели.

Преданието споделя, че четирите мъченици починали за вярата си през II век. Подложени на мъчения от император Адриан, трите девойки не се отрекли от Христос и били обезглавени. Майка им, станала очевидец на техните страдания, погребала телата им и предала душата си на Бога.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 година в Елзас, Франция.

Но и народът ни е посочил своята нравствена мощ, спазвайки отколешните си правила – на този ден пътешественик не се връща от прага и не се изпраща с празно, на молителите се оказва помощ, на сирачета се дава, а на своите деца се прости. Погазването на повелята за добрина и благотворителност се наказвало и до девето коляно. Това е и нашенски ден на влюбените: момите давали бели цветя на избраника си, с цел да му подскажат възприятията си, а момците със запалени свещи се надявали обичта на харесаната госпожица да е с тях цялостен живот.

Имен ден честват София, също Соня, Соса, Цоца, Севда, Драга, Вяра, Вера, Верка, Верной, Верадин, Надежда, Надя, Надин, Надан, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо и Любен. Значение на имената: София - от гр., " мъдрост ", " познание " ; Вяра, Надежда и Любов - бълг., пожелания за религия, вяра и обич.

* На имен ден се върви без покана, в случай че виновникът за тържеството е изразил категорично предпочитание да не чества. Някои имена могат да бъдат почетени на разнообразни дати през годината - съгласно избора на именяка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР